
Avrupa’nın en büyük uzay görevi
ESA şimdiye kadar birçok itibarlı uzay misyonu yapmış olsa da yaklaşık 1,5 milyar euro’ya mal olan JUICE, ajansın L sınıfı birinci misyonu olacak. Avrupa, NASA’nın Galileo ve Cassini sondalarının Jüpiter ve Satürn etrafındaki birtakım uyduların buzla kaplı olduğunu ve muhtemelen ömrün var olabileceği büyük, yeraltı okyanusları barındırdığını keşfetmesinin akabinde misyonu başlatmaya karar vermişti.

[bkzdh)162469]
Uzay aracı çok büyük olduğundan, Jovian sistemine ulaşacak enerjiyi toplamak için Dünya da dahil olmak üzere birkaç defa gök cisimlerini sapan olarak kullanacak. JUICE fırlatıldıktan sonra, 2031’de Jüpiter‘in yörüngesine girmeden evvel Venüs‘ün yanı sıra Dünya‘nın da yanından üç sefer geçecek. Akabinde, 2031’den 2034’e kadar Ganymede, Europa ve Callisto‘ya yaklaşık üç düzine uçuş gerçekleştirerek buzlu kabuklarını daha detaylı bir halde keşfedecek.
Uydulardaki mümkün ömür derinlemesine incelenecek

Jüpiter etrafındaki birçok yörüngeden sonra, 2034’ün sonlarında JJUICE’un bir yıl daha kalacağı Ganymede’nin yörüngesine girmesi planlanıyor. Daha evvel hiçbir uzay aracı kendi Ay’ımızdan diğer bir uydunun yörüngesine girmediği için bu hassas bir manevra olacak. Nicolas Altobelli, bunun muhakkak şiddetli olacağını söyledi ve şöyle devam etti: “Ancak Ganymede hakikaten enteresan bir uydu. Kendi manyetik alanı var ve Galileo bilgilerinden bir iç okyanusa sahip olduğunu düşünüyoruz. Bir uydunun iç kısmına ait şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı tahlili gerçekleştirmeyi umuyoruz.”
ESA, JUICE aracını Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’ndaki uzay üssünden Ariane 5 roketiyle fırlatacak. JUICE’in seyahati 8 yıl sürecek. Fırlatma ESA’nın YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak.