En kaliteli müzik stüdyosu ekipmanları
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. En Kaliteli Müzik Stüdyosu Ekipmanları

En Kaliteli Müzik Stüdyosu Ekipmanları

Müzik, en eğlenceli sanat dallarından biridir. Profesyonel olarak müzik yapanlar olduğu kadar hobi olarak müzikle uğraşanlar da vardır. Duygularımız çerçevesinde müziğe ihtiyaç duyarız. Üzgün olduğumuzda yavaş şarkıları dinlerken, neşeli olduğumuzda hareketli şarkıları tercih ederiz. Düğünlerimiz de müziksiz olmaz. Filmlerde müzik ile gerilim ve aksiyon sahneleri çekilir, filme daha etkileyici bir hava katılır. Reklamlarda da müzik kullanılır. Kısacası, müzik kadar hayatımızda olan başka bir sanat dalı yok diyebiliriz. Yeşilçam filmlerine konu olan, müzik yapmak için şöhret olmak için Kumkapı semtine giden şarkıcı adaylarını hemen hemen hepimiz hatırlarız.

Günümüz dünyasında artık müzik yapmak için müzik stüdyolarına gitmeye gerek kalmadı. İsteyen herkes ilgili müzik stüdyosu ekipmanları temin ederek istediği yerden müzik yapabilmektedir. Bu yapılan müziği internet sayesinde istediğimiz yerden yayınlayabiliriz. Her insanın müzik yeteneği yoktur. Müzik yeteneği olanlar da kendi aralarında ayrılır. Kiminin sesi güzeldir, kimi de bir enstrümanı çalabiliyordur. Burada gözden kaçan bir nokta söyleyen şarkıcı ile enstrüman seslerini bir araya getirip bir şarkı, türkü vs. ortaya çıkarabilmek de bir yetenek istemektedir. Bunu bazı müzik ekipmanları ile yaparız. Bu ekipmanlar müzik stüdyosu ekipmanları olarak geçer.

Müzik Stüdyosu Ekipmanları Nelerdir?

   Müzik Stüdyosu ekipmanları deyince aklımıza bilgisayar, stüdyo referans kulaklıkları, condenser mikrofonlar ya da mikrofonlar, midi klavye, shock mount, ses mikseri, monitör hoparlör, ses kartı ve pop filtreyi sayabiliriz.

  •    Bilgisayar, evde kullandığımız herhangi bir bilgisayar olabilir. Ram en az 4 GB, iki ya da daha çok hard diske sahip olması önerilir (bir hard diski sadece müzik kayıtları için kullanacağınızı düşünürsek), işlemcinin ise en az I5 ayarında olması gerekmektedir.
  •    Ses Kartı, müzik stüdyosu ekipmanlarının olmazsa olmaz bileşenidir. En Kaliteli Stüdyo Ekipmanları grubuna ses kartının girmesi gerekmektedir. USB, firewire ve Thunderbolt gibi bilgisayara bağlanma yerleri mevcut olanı kendi bilgisayarınıza göre seçebilirsiniz. Kaç adet analog girişe, kaç adet analog çıkışa sahip olması sizin seçiminize ve fiyatına göre değişir. Burada önemli olan teknik olarak minimum 16 bit, 44100khz, 48v phantom power özelliklerine sahip olmasıdır.
  •    Ses kartı ve bilgisayar hazır ama dışarıdan sesleri kaydedecek bir programa da ihtiyaç duyarsınız. Bu programların genel adı Digital Audio Workstation olarak geçer. Piyasada ücretli olanları da ücretsiz olanları da mevcuttur.
  •    Monitör hoparlör, kaydettiğiniz müziğin sizin duyacağınız hale gelmesini sağlayan hoparlörlerdir. Normal müzik sistemlerinde kullanılan hoparlörlerden farklıdır ve oda içine iyi yerleştirilmeleri gerekmektedir. Arka taraflarında ayar kısımları bulunmaktadır, buradan gerekli ayarları yapabilirsiniz.
  •     Stüdyo referans kulaklıkları, vokal için tam kapalı kulaklıklar tercih edilmesi gerekir ki odadan gelen müzik mikrofonda duyulmasın. Yarı açık kulaklıkları ise sesi kaydeden kişi kullanabilir.
  •    Midi Klavye, içi boştur. Bilgisayara sadece 1 ve 0 gönderir. DAW yazılımı sayesinde bu klavyeyi kullanarak istediğiniz enstrüman sesini çıkarabilirsiniz. Bir çeşit joystick gibi düşünebiliriz.
  •    Ses Mikseri, stüdyolarda ses kayıt için kullanılan olmazsa olmaz bir cihazdır. Evde kayıt için ise ses kartı onun yerini alır. 2 veya daha fazla giriş sinyalini karıştırmaya ve ses seviyelerinin ayarlanmasını sağlar.
  •    Shock Mount, böyle afili ismi olmasına bakmayın. Bildiğimiz mikrofon tutacağıdır. Birçok çeşidi vardır. Mikrofona dışarıdan parazit seslerin gelmesini önler.
  •    Pop Filter, mikrofonla kullanılan bir aparattır. Mikrofonun “ç, ş” gibi patlama yapan harflerde sesin bozulmasını engeller. Metal ve kumaş olmak üzere iki çeşittir.
  • Mikrofonlar, vokal mikrofonu, enstrüman mikrofonu ve condenser mikrofon olmak üzere genellikle üçe ayrılır. Vokal mikrofonu için hassasiyet, genlik frekansı aralığı, yönellik özellikleri önemlidir. Mikrofonda bu özelliklerin iyi olması fiyatı da arttırır. Enstrüman mikrofonu ise her enstrümanın frekans aralığına göre değişiklik gösterir. Condenser mikrofon ise her yönden sesi algılar, pop filtre ile kullanılması daha iyi sonuçlar verir. Ses kalitesi bakımından vokal mikrofona göre bazıları tarafından tercih edilir.
Önerilen Yazı
Spotify Çalma Listesi Nasıl Oluşturulur?

Stüdyo Ekipmanları Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

   En kaliteli stüdyo ekipmanları diye genel bir tabir bu konu için geçerli değil. Çünkü yukarıda saydığımız gibi birçok ekipmanın birçok özelliği bulunmaktadır. Ayrıca her birinin birçok markası bulunmaktadır. Burada karar verilmesi gereken profesyonel müzik stüdyosu mu kurulacağı, evde stüdyo mu kurulacağı yoksa Youtube gibi sosyal medyalar için mi müzik videoları çekileceğidir. Minimum özellikler yukarıda verilmiştir. Vokal mikrofon için SM58 başarılı bir mikrofondur. Enstrüman Mikrofon için SM57 mikrofon başarılıdır diyebiliriz.

  •    Lastvoice, mix paket olarak stüdyo paketi sunduğu gibi , ev stüdyo kayıtları için de paketleri bulunmaktadır.
  •    Ses kartı için Universal, Focusrite, Antolope ve Apoge gibi markalar tercih edilen markalardır. Ses kartının markasından daha çok fonksiyonlarının yeterli olup olmadığına bakılmalıdır.
  •    Ses Mikseri için Allen&Heath, Mackie, Presonus gibi markalar tercih edilen markalardır.
  •    Monitor hoparlör için Genelec, Adam Audio, Piooner Dj gibi markalar tercih edilmektedir.

Müzik ekipmanlarının kalitesi biraz da bütçeye bağlıdır. Bütçe yeterliyse kullanılmayacak özellik için de para ödenmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Webbilim.com l Kurucu ve Yönetici İnternete olan ilgisini ve bilgisini yazıya aktararak fayda sağlamak isteyen teknoloji aşığı bir karakteristik.

Yorum Yap