1. Ana Sayfa
  2. İnternet
  3. Flush DNS Nedir?

Flush DNS Nedir?

Flush DNS Ne İşe Yarar
6

Günümüzde bilgisayarlar yaşamımızın her alanında kullanılmaya başladı. Her ne kadar hayatımızın önemli parçası olsa da bilgisayarlar genellikle karşımıza karmaşık durumlarda çıkıyorlar. Özellikle bu karmaşık durumların başında da, Flush DNS kavramı karşımıza çıkıyor.

Flush DNS Nedir?

Bilgisayarların düzgün işlevlere sahip olabilmesi için öncelikle; işletim sistemlerinin ve işlemcilerin görevlerini tam yapması gerekiyor. Flush DNS ile bilgisayarda ki işletim sistemleri tam anlamıyla çalışabiliyor. Tabi ki bu durum doğal olarak, bilgisayardan beklenen verimi de artırıyor. Normal işletim sistemlerinde, DNS sonuçlarıyla birlikte IP adresleri ön belleğe geçiyor. Bunun sebebiyse, çok sayıda IP adreslerinin ve DNS sonuçlarının defalarca kullanışıdır… Devamlı kullanılacak olan verilerse ön belleğe alınır saklanır böylelikle, işletim sistemi de hızlanır. Flush DNS işte bu özellikten dolayı önem kazanmıştır.

DNS Kavramı Neyi İfade Ediyor?

İngilizce “Domain Name System” kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulan “DNS” bilgisayar sektöründe devamlı kullanılıyor. DNS kavramı, Türkçedeyse “Alan İsimlendirme Sistemi” diye adlandırılıyor. DNS sayesinde, internete bağlanacak bilgisayar telefon rehberi şeklinde işlev görmeye başlıyor. Bilgisayarların üzerinden girişleri olan internet sitelerinin isimleri, DNS ile birlikte IP adreslerine dönüşüyor.

DNS, 256 karaktere varan host isimlerini IP’ye çeviriyor. Host kelimesiyse, tamamlanmayan isim anlamına geliyor. DNS aslında çok basit amaçların elde edilmesinde kullanılıyor. Özellikle herhangi internet sitesine giriş adına IP adresinin hatırlanması ve kullanılması bilgisayar kullanıcılarını çok zorlar. İşte bu yüzden kullanıcılar, çözümü domain isimlendirilmesinde buluyorlar. DNS varlığı sayesinde IP numarası veya alan ismi ile ilgili yapılacak sorgulamalarda çok kolaylaşıyor.

DNS Nasıl Çalışıyor?

DNS sistemi, isim sunucularıyla çözümleyicilerinden oluşuyor. Bilgisayarlarda var olan isim sunucuları, IP adreslerinin olduğu bilgileri depoluyor. DNS istemcilerinde, esas sunucu adresleri bulunuyor. DNS sunucusu aynı zamanda isim sunucusu olarak da biliniyor.

İstemci bilgisayarlar, IP adreslerine erişebilmek adına DNS sunucularına yöneliyorlar. Böylelikle DNS sunucusu da kendine ait olan veri tabanını inceliyor. İncelemenin sonunda ismini bulduğu takdirde, IP adresini de DNS istemcisine iletiyor.

Yorum Yap

Yorum Yap