1. Ana Sayfa
  2. Kripto Para
  3. Iceberg Order Nedir?

Iceberg Order Nedir?

iceberg-order-nedir-rJBVrp4Q.jpg

Iceberg Order, kripto para alım satım süreçlerinde toplam buyruk fiyatının, küçük kesimlere bölünerek sürecin tamamlanmasını tabir eden bir tabirdir. Tabirin Türkçe karşılığı “Buzdağı Emirleri”dir.

Iceberg Order Nedir?

Türkçe karşılığı “Buzdağı Emirleri” olan bu kripto terimi, dijital varlıkları alıp satarken verilen toplam buyruk fiyatlarının küçük modüllere bölünmesi manasına gelir. Bu üslup süreçlerde kullanıcılar gerçek buyruk meblağını gizlemek için bu stratejiye başvururlar.

İşlemler esasen buzdağına benzetilir. Öbür bir deyişle, buzdağının görünen yüzünde belli süreçler yapılmasına karşın, görünmeyen tarafında daha kapsamlı süreçler bulunur.

Iceberg Order Hedefi Nedir?

Bu sürecin emeli, kullanıcıların yaptığı süreçlere nazaran değişiklik gösterir. Ekseriyetle kapalılık sağlamak ve muhtemel volatil fiyat hareketlerinin önüne geçmek emeli ön planda yer alır.

Örneğin, bir kullanıcı yüksek ölçüde bir süreç gerçekleştirmek istiyor fakat bu sürecin duyulmamasını istiyorsa kelam konusu tekniği kullanmak en doğrusu olacaktır. Böylelikle, verilen küçük buyruklar ile buyruk defterinde dikkat çekmeden alım süreci gerçekleştirmek mümkün olur.

Bununla birlikte, büyük ölçüde satış buyruğu vermek isteyen fakat satışın gerçekleşmesiyle yaşanacak paha kaybını en düşük düzeye getirerek panik yaşanmasını istemeyen kullanıcılar, Iceberg Order tekniğini kullanabilir.

Iceberg Order Nasıl Oluşturulur?

Yatırımcılar, tek bir piyasa yapıcıdan gelen ve daima olarak tekrar ortaya çıkan bir dizi limit buyruğu arayarak Buzdağı Emirleri’ni tespit edebilir. Örneğin, kurumsal bir yatırımcı bir milyon pay satın alma buyruğunu her biri 100 bin pay için on farklı emre bölebilir. Yatırımcıların bu örüntüyü fark edebilmeleri ve bu buyrukların gerçek vakitli olarak doldurulduğunu anlayabilmeleri için yakından izlemeleri gerekir.

Bu dinamiklerden faydalanmak isteyen yatırımcılar, buzdağı buyruğundan güçlü bir dayanak geldiğini bilerek devreye girebilir ve bu düzeylerin çabucak üzerinde pay satın alarak scalping karları için bir fırsat yaratabilir. Öbür bir deyişle, buzdağı emir(ler)i öteki teknik göstergeler bağlamında değerlendirilebilecek muteber takviye ve direnç alanları olarak hizmet edebilir.

Örneğin, bir günlük yatırımcı belli bir fiyatta yüksek düzeylerde satış hacmi olduğunu fark edebilir. Daha sonra Düzey 2 buyruk defterine bakabilir ve bu hacmin birçoklarının birebir piyasa yapıcıdan gelen benzeri büyüklükteki bir dizi satış buyruğundan geldiğini görebilir. Bu bir buzdağı buyruğunun işareti olabileceğinden, günlük yatırımcı daima limitli satış buyruğu akışından kaynaklanan güçlü satış baskısı nedeniyle hisseyi açığa satmaya karar verebilir.

Borsalar ekseriyetle buyrukları alındıkları sıraya nazaran önceliklendirir. Bir buzdağı buyruğu kelam konusu olduğunda, buyruğun görünen kısmı birinci olarak gerçekleştirilir. Bir buyruğun kapalı kısmı lakin buyruk defterinde görünür hale geldikten sonra gerçekleştirilir. Yatırımcılar buzdağı buyruğuna misal buyruklar vermişlerse, bu buyruklar buzdağı buyruğunun görünen kısmından sonra gerçekleştirilir.

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Webbilim.com l Kurucu ve Yönetici İnternete olan ilgisini ve bilgisini yazıya aktararak fayda sağlamak isteyen teknoloji aşığı bir karakteristik.

Yorum Yap