30 ülkedeki 405 hastaneden alınan verileri birleştiren Dünya Sağlık Örgütü Dayanışmanın denemesi, COVID-19 ile hastaneye kaldırılan 11.000’den fazla kişiyi rastgele Remdevisir çalışması için atadı. Test edilen ilaçlar arasında remdesivir, sıtma ilacı hidroksiklorokin, lopinavir adı verilen bir anti-HIV ilacı ve interferon-beta1a vardı. (İnterferon, vücudun antiviral savunmasını tetikleyen bir bağışıklık sistemi kimyasalıdır).
Araştırmacılar 15 Ekim’de medRxiv.org’da yayınlanan bir ön çalışmada, ilaçların hiçbiri ölümleri, ventilasyon ihtiyacını veya hastanede kalış sürelerini azaltmada herhangi bir fayda sağlamadığı söyleniyor. Uzmanlar, çalışmanın henüz diğer bilim adamları tarafından incelenmediğini ve bazı analizlerin akran değerlendirmesi sürecinde değişebileceğini söylüyor.
Diğer çalışmalar, halihazırda ne lopinavirin – vücuttaki lopinavirin düzeylerini artıran bir ilaç olan ritonavir ile kombinasyon halinde verildi – ne de hidroksiklorokinin yeni koronavirüse karşı etkili olmadığını göstermiştir. Omaha’daki Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tıbbi epidemiyolog olan David Brett-Major, bu çalışmalar, yeni verilere ek olarak, bu ilaçların COVID-19 tedavisinde yararlı olmadığına dair net bir mesaj verdiğini söylüyor.

Ancak, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmada remdesivir’in hastanede kalış sürelerini dört gün kısalttığı görüldü. Bu çalışmada, ilaç “ölümleri azaltmaya yönelik bir eğilim” gösterdi, ancak sonuç istatistiksel olarak anlamlı değildi. Remdesivir’in yapımcısı Gilead Sciences of Foster City, California tarafından yürütülen küçük araştırmalardan elde edilen ön sonuçlar da ilacın hastalıktan ölme şansını azaltabileceğini öne sürdü.
İlaç şu anda hastanede yatan tüm hastalarda kullanılmak üzere ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden acil durum yetkisine sahiptir.
Dünya Sağlık Örgütü çalışmasında, remdesivir alan COVID-19 ile hastaneye kaldırılan 2.743 kişiden 301’i, standart bakım alan gruptaki 2.708 kişiden 303’ü öldü. Boston’daki Tufts Tıp Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar şefi Helen Boucher, bu sonucun remdesivir’in ölüm oranına bir faydası olmadığını gösterdiğini söylüyor.
Ancak bu, remdesivir’in yardımcı olmadığı anlamına gelmiyor, diyor. Boucher, en azından Amerika Birleşik Devletleri’nde remdesivir’in benimsenmesinin sebebinin hastanede kalış sürelerinin kısaltılması olduğunu söylüyor. Yeni Dünya Sağlık Örgütü çalışması bir yana, “şu anda elimizdeki veriler, bunun bir plasebo ile 11 gün yerine 15 gün dört günlük bir fayda olduğunu gösteriyor” diyor. “Hastanede hasta olan insanlar için bu önemli.”
Boucher, “Daha kısa bir süreyi daha iyi hale getirdiğini gösteren verilere dayanarak bu ilacı tavsiye eden bir doktor olarak çok rahatım” diyor.
Yeni WHO çalışması, remdesivir’in hastanede kalış süresini azaltmadığını bulsa da, deneme yalnızca ilaçların ölüm riskini azaltıp azaltamayacağını göstermek için tasarlandı. Brett-Major, remdesivir’in hastanede kalış sürelerini kısaltıp azaltmadığı veya ventilatöre geçme riskini azaltıp azaltmadığı konusundaki sonuçlarının daha yakından bakılması gerektiğini söylüyor.

Bu aynı zamanda kısmen, Dünya Sağlık Örgütü çalışmasının 30 ülkedeki yüzlerce hastaneden gelen verileri birleştirmesinden kaynaklanıyor. Bireysel çalışma sitelerinden alınan verilerin daha yakından analizi, remdesivir’in farklı ortamlarda nasıl performans gösterdiğine dair daha net bir resim gösterebilir.
Hastanede kalış süresi ve bir kişinin ventilatöre takılıp takılmadığı, kaç tane hastane yatağı veya vantilatör olduğu gibi başka faktörlere de bağlı olabilir. Brett-Major, Remdesivir’in doğru koşullarda bireysel hastalar için sonuçları iyileştirmeye devam edebileceğini söylüyor.
San Antonio’daki Texas Biyomedikal Araştırma Enstitüsü’nde bir immünolog ve araştırma başkan yardımcısı olan Joanne Turner, kısa vadede, yeni çalışmanın remdesivir’in nasıl kullanıldığını muhtemelen değiştirmeyeceğini söylüyor. Ancak daha fazla çalışma yapıldıkça, “ne zaman kullanılması gerektiği konusunda netlik kazanacağız” diyor.
Örneğin, hastanede yatan bir çok hasta, virüsle savaşmaya çalışan aşırı şiddetli bağışıklık sistemlerinden daha fazla acı çekiyor. O zamana kadar remdesivir gibi viral replikasyonu önleyen bir ilacın fark yaratması için çok geç olabilir. Turner, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışmasında, “eğer ilaç [hastalar için] viral replikasyonu durdurduysa, açıkça onlar için sonuçları değiştirmiyordu” diyor. “ Bu, doktorların bu ilacın çok hasta insanlarda gerçekten yararlı olup olmadığını düşünmesini sağlayacaktır.”
Ancak uzmanlar, hastalara daha önce remdesivir vermenin yardımcı olabileceğini söylüyor. Boucher ve meslektaşları, yeni COVID-19 teşhisi konan kişilerde ilacı hastaneye kaldırmayı ve ciddi hastalıkları önleyip engelleyemeyeceğini görmek için test eden bir çalışmanın parçası.