1. Ana Sayfa
  2. Bilim
  3. Robot insan hastalığı Nedir? Tedavisi mümkün mü?

Robot insan hastalığı Nedir? Tedavisi mümkün mü?

Robot insan hastalığı nedir? Tedavisi var mı?

Robot insan hastalığı bireyin tıpkı bir robot gibi her şeyi planlaması ve duygudan uzak olarak kendi iç dünyasına yönelmesi hastalığı olarak teşhis edilebilir. Bu hastalık günümüzde asosyallik kavramıyla karıştırılmaktadır. Asosyal birey robot insan hastalığından farklı olarak insanlarla sosyal ilişkilerinin olmadığı bir hastalıktır Oysa ki robot insan hastalığında böyle bir sosyal ilişki eksikliği bulunmamaktadır Bu hastalık tıpta teşhis olarak konmasa bile ufak bir izlenim ne rahatlıkla tespit edilebilir.

Hayatımızın Dijitalleşmesinin Etkisi

hayatımızın dijitalleşmesi gündelik yaşantımızı kolaylaştırmak üzerine olsa bile olumsuz etkileri de bulunmaktadır insan sosyal toplum içinde yaşayan bireylerle etkileşim Kuran bir varlıktır yani buradan anlayacağımız bireyin toplum dışında kalmasıyla psikolojik ve fizyolojik olarak etkilenmektedir.

Nitekim pandemi süreci etkisiyle bu durum yaygınlaşmıştır sosyal faaliyetleri kısıtlanan insanlar kendilerini sohbet sitelerinde online oyunlarda ve birçok kanalda sosyal ihtiyaçlarını tatmin etmektedir bu durum bireyin sosyal ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağladığı gibi insan ilişkilerini minimum seviyeye düşürmektedir. Bu makalede ise sizleri biraz daha teknoloji konusunda uyarmak istiyorum teknoloji bireyin faaliyetlerini iş yükünü kolaylaştırdığı gibi birçok zorluğu da beraberinde getirmektedir teknoloji bilinçsiz kullanılmadığında saatlerce ve plansızca kullanabilmektedir.

Bu uzun dönemde bireyin arkadaşlık ilişkilerini aile ilişkilerini olumsuz etkileyecektir. bu konuda yapılması gereken şey bireyin olanaklarını sınırlandırmadan teknoloji kullanımının doğru bir şekilde olmasını sağlamaktır günümüz Türkiye’sinde teknoloji ile içli dışlı bir Zaman geçiriyoruz gerek iş faaliyetleri gerek eğitim faaliyetleri konusunda teknolojiden destek alıyoruz bu bireyin doğru teknoloji kullanımında kullanıcısına fayda sağlıyor.

Fakat bireyin teknolojiyi eğlence bölümünde zamana dikkat etmeden çevresel faktörlere dikkat etmeden kullanması bireyi standartlaştırılmış olma yoluna itiyor bu bağlamda teknolojiyi ele aldığımızda bilinçsiz kullanıldığı zaman bireyi ne kadar olumsuz etkileyebileceğini görmekteyiz insan kesinlikle standartlaştırmamalı, insanın standartlaştırılması yaratıcılığı düşürür  etkileşimi düşürür Bu yüzden Bu hastalık bireye yerleşmeye başlar birey bile Bu hastalığın bir üyesi haline geldiğini kabul edemez.

Maalesef ki robot insan hastalığı belli bir seviyeden sonra bireyin sosyal yaşantısından sevdiklerinden uzaklaşmasına sebep olur. Tabi başka bir bakış açısıyla bakıldığı zaman da bu durum farklı problemlere de sebep olmaktadır Örnek vermek gerekirse Bilgisayar karşısında hareket etmeyen birey sosyal niteliğini kaybettiği gibi vücudundaki fizyolojik rahatsızlıklarının da arttığını uzun dönemde fark edebilecektir. bizim buradaki amacımız teknolojik kullanıcılarının bu tip sosyal veya fizyolojik zararlardan korunması konusunda bilinçlendirici bir makale hazırlamaktı, anlattığımız üzere birey duygularını düşüncelerini yaşamsal faaliyetlerini oluşturup düzenlenebilmesi ile bir bireydir Aksi halde birey olan insandan söz edilemez.

Bu konuda teknolojinin de bir araç olduğunu unutmamalıyız teknoloji Tabii ki kullanım alanına göre Fayda sağlayıcı bir araçtır. önemli olan Bu aracın doğru Etkin amacına uygun ve düzenli bir şekilde kullanılmasıdır. bu kullanımın dengesini kaybetmek istenmeyen sonuçlar doğuracaktır çağımızda ki dijitalleşme hastalık çeşitlerinde artmaktadır bundan 20 sene önce böyle bir hastalıktan bahsettiğimiz zaman kahkahalara boğulurduk Ama şu an bu tehlike bize yakın birey olarak kendinizi bu tehlikeye karşı koruyabilirsiniz mesela hobileriniz arttırabilirsiniz yürüyüş yapabilirsiniz şiir yazabilirsiniz kendinizi teknolojiden bir saatliğine bile uzaklaştırabilirsiniz bu uzaklaşma ruhsal sağlığınız için çok büyük bir önem taşımaktadır sağlıklı mutlu ve huzurlu bir birey olmak isterseniz kendinizin de memnun kalacağı tekrarla uzak saatleri programlayabilirsiniz, yani robot insan hastalığı aslında bireyin teknolojideki zararları fark ederek bireyin teknoloji kullanımını bir bağımlılık haline getirmesidir.

Diğer ruhsal hastalıklar bireyin bunu fark etmesi ile sona erer robot insan hastalığınız var mı? Bu soruyu kendinize sorarak bu hastalığın teşhisini yapabilirsiniz gününüzün teknoloji ile geçen saatlerini not alın büyük ihtimal günümüzün yarısından çoğu teknoloji ile birlikte geçmekte aldığınız notları haftalık kontrollerle takip edin bu takip sizin kişisel farkındalığınızı artıracaktır bu ruhsal hastalık olarak değil de daha çok bağımlılık olarak değerlendirmek daha doğru olur bakacak olursak teknoloji hayatımızın içinden ayrılmaz bir parça olarak değerlendiriliyor fakat bundan 100 yıl önce kişiler teknoloji olmadan rahatlıkla haberleşebiliyorlardı. ama şimdi telefonu kapalı olan birey neredeyse bulunmamakta gördüğünüz gibi robot insan hastalığı toplumumuzda yaygın bir hastalık halinde fakat teknoloji ile o kadar yaşamayı alışmışız ki bu hastalığın bir bağımlılık olduğu gerçeğini unutmuşuz bu yazımda bu farkındalığın üzerinde durmayı kendime temel amaç edindim, hayatta bazı hastalıkların doktorları da aynı hastalıktan muzdariplerdir.

Acaba teknoloji kullanımının bu kadar fazla olması bir hastalık değil midir? bu sorunun cevabını siz değerli okuyucularıma bırakıyorum, fakat şunu da eklemek isterim. insanlar en başta söylediğimiz gibi duygularıyla var olurlar duygularıyla davranışları etkileşime geçerek bazı davranış kalıpları oluşur Yani siz de kendinizi değerlendirdiğinizde ne kadar standartsınız? Bu soruları kendinize sora biliyorsanız yazım temel amacına ulaşmış demektir. hayatımız her gün kimine göre farklı kimine göre aynıdır Bu bir tercih meselesidir Ama fikrimi soracak olursanız her günün fabrikadan çıkan ürün gibi standart olması yerine günün farklı anlamlı ve renkli bir bakış açısıyla yaşanmasını tercih ederim sizde yaşam faaliyetlerinizi düzenlerken teknolojinin hayatımızdaki yerini baz alarak bir değerlendirme yapmanız hayatımızdaki akışı değiştirmenize sebep olacaktır.

Dikkatimi çeken diğer bir konu ise insanların mevcut hayatlarından imkânlarından sağlıklarından ve sosyal statüsünden memnun olmadığını ve bunu her şartlarda ifade ettiğini gözlemlemekteyim. Mutluluk manevi bir duygudur fakat maddiyat maddi bir olgudur bunların birbirini etkiledi Şüphesiz doğrudur fakat maddiyat bir araçtır bu araç sizin bir şeyler satın almanızı bir yerlere gitmenizi sağlar ama Duygularınızı doğrudan etkileyecek düşünce yapınızı değiştirecek değer ve normlarınızı etkileyecek temel faktör değildir. Yazımdaki sonuç bölümünü sizlere ifade etmek isterim teknolojinin planlı kullanılması ve Bu bağlamda insanın duygu düşünce ve motivasyonunu arttıracak etmenleri kendi duygu ve hislerinde bulması gerekmektedir teknoloji maddiyat çevresel faktörler birer değişkendir.

Temel olan insanın değişkenleri hayatının temeline koymaması bu değişkenleri kendine fayda sağlayacak bir araç olarak görmesidir. Yazımın temel amacını siz değerli okurlarıma ifade edebildiysem ne mutlu bana, içeriğime değer verip okumak için zamanınızı ayırdığınız teşekkür ederim. Teknolojinin hayatınızda ki yerinin sizin tayin ettiğiniz arzu ettiğiniz yerde olması dileğiyle…

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Webbilim.com l Kurucu ve Yönetici İnternete olan ilgisini ve bilgisini yazıya aktararak fayda sağlamak isteyen teknoloji aşığı bir karakteristik.

Yorum Yap