SSL Sertifikası Nedir, Ne İşe Yarar?

SSL Nasıl Yapılır?

SSL Sertifikası Nedir

İnternet platformunda SSL Sertifikası ileçok kullanıcıların karşılaştığını söyleyebiliriz. Özellikle alışveriş siteleri hususlarında çok fazla SSL kavramıyla karşılaşmak mümkündür… SSL-Secure Socket Layer açılımlı bu kavram, Türkçe “Güvenli Giriş Katmanı” olduğunu söyleyebiliriz. SSL kavramı; kişisel anlamda güvenilirlikle birlikte gizlilikte sağlamasıyla biliniyor. Özellikle network üzerinde bilgi transferleri esnasında onların gizliliğiyle, bütünlüğüyle beraber istemcilerin, sunucuların arasında gerçekleşen iletişimi de şifrelemiş oluyor. Böylelikle bütünlük ve gizlilik gibi konularda koruma altına alınmış oluyor. Kısacası, SSL kavramını; Netscape’nin bizzat geliştirdiği güvenlik protokolü olarak tanımlamak çok doğru olur.

SSL protokolü, tüm yaygınlaşmış olan web sunucularında ve tarayıcılarında da aynı zamanda destekleniyor. Standart durumda ki algoritma kavramından oluşan SSL, milyonların kullanmış olduğu web sayfalarında da özellikle güvenli şekilde veri iletişimlerini sağlıyor. SSL fonksiyonunun çalıştırılabilmesi için sunucuların tarafından bir tane anahtarla istemci tarafından çalıştırılacak birde sertifikaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz.

SSL Sertifikası Nasıl Kurulur?

SSL güvenlik sertifikası protokolü çalıştırılma işlemi; SSL Public Key -Private Key isimli anahtarların kullanımıyla beraber kodlama yöntemi ile birlikte gerçekleşiyor. SSL kodlaması kavramında kullanım söz konusu olan, 2 tane anahtar vardır. Bahsedilen bu anahtarlarsa dijital ortamda kodlanan yazılımlar olarak biliniyor. Bir anahtar bir veriyi kilitlediyse eğer, onu açmanın en önemli yolu diğer anahtarın kullanılması şeklinde olduğunu söyleyebiliriz.

Anahtarların temininden sonra da “SSL default” şekliyle işlem yapılması gerekiyor. Sonrasında sizin artık herhangi işlemle uğraşmanıza asla gerek kalmıyor. Private Key adlı anahtar sunucuda kalıyor; diğer Public Key isimli anahtarsa, bağlantı kurmayı düşündüğünüz kişilere gönderildiğini söyleyebiliriz. Eğer ki dışarıdan sizle iletişime geçmeyi düşünen kişi varsa, public key anahtarını kullanıp mesajın size gönderilmesini güvenli şekilde yapar. Veri henüz size ulaşmadan da yani transfer esnasında veriye ulaşım sağlansa dahi; şifre çözümü için sizde yer alan private key mutlaka gerekiyor.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır

SSL sertifikası alımı öncesinde; özelliklerini, kullanım amaçlarını daha iyi bilmek gerekiyor. Sahip olunan özelliklere ve kullanım amaçları göz önünde tutulduğunda, 4 tane çeşitten oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Premium SSL
  • Ev SSL
  • Standart SSL
  • Wildcard SSL

SSL sertifikalarının tercih edilmesi adına çok fazla sağlayıcılar olduğunu söyleyebiliriz. Web sitelerinde SSL kurmayı isteyen kullanıcıların; kurumların kendilerinin kullanım amaçlarıyla beraber yerlerine uygunda SSL türlerinden seçim yapmaları gerekiyor. Örneğin normal sitede; Premium SSL ve Standart SSL seçebilirsiniz. Çevrimiçi satışların olduğu site içinde; Ev SSL ve Wildcard SSL kavramlarını kullanabilirsiniz.

SSL Protokolü Özellikleri

  • Bağlantı kısmı gizli durumdadır…
  • Haberleşme sağlanan uçların kimlikleriyse doğrulanabilir.
  • İletim sağlanan dokümanların zamanları ve tarihleri doğrulanır.
  • SSL protokolü sayesinde; gelen veriler kodlanır ve şifrenin de çözümü sırasında gizlilikle, güvenlikte sağlanmış olur.
  • Doküman arşivleri kolayca oluşturulur.
  • Veriyi alanla gönderenin de doğru yerlerde olduğuna dair garanti oluşturur.
  • Bağlantı güvenli olmasının yanında birde mesaj bütünlüğü, akışı da kontrol altında tutulur.
Exit mobile version